
İnsanların yaşamında olmazsa olmaz arasında yer alan çinko oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için almamız gereken minerallerden birisidir. Çinkonun faydaları nelerdir ? Hangi besinlerde bulunur ? Eksikliğinde neler görülür ?

Çinkonun alımı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlar da örneğin, hastalık durumlarında kişiye göre değerler belirlenebilmektedir. Bunlar dışında günlük alınması gereken ortalama değerler ise; bebeklerde 5 mg, çocuklarda 10-15 mg, yetişkinlerde ise 12-15 mg olarak önerilmektedir.
Çinko’nun faydaları nelerdir ?
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve normal fonksiyonlarında oldukça önemli bir mineraldir. Serbest radikallere karşı immün sistemin direncini arttırır. Kemik gelişiminde önemli rolü bulunmaktadır.
- Yetişkinlerde üreme sağlığı için önemli bir mineraldir. Özellikle prostat kanserine karşı faydası bulunmaktadır. Cinsiyet organlarının gelişmesinde önemli bir mineraldir.
- Göz sağlığında ve göz hastalıklarına karşı önemli besin kaynağıdır. Vücudumuzda bulunan birçok enzimin salgılanmasında aktif rol oynamaktadır.
- Cilt sağlığında önemli etkileri bulunmaktadır. Yaraların iyleşmesinde önemli etkileri vardır. Özellikle pişik sorunlarının iyleşmesinde çinko içerikli kremler tercih edilmektedir.
- Saç ve tırnak sağlığında oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişme döneminde sağlıklı bir gelişim için düzenli olarak alınması gerekmektedir.
Çinko hangi besinlerde bulunur ?
Kuru yemişler: Badem, ceviz, yerfıstığı, ay çekirdeği, antep fıstığı, kaju, kabak çekirdeği,
Sebzeler ve baklagiller: Ispanak, mantar, kuru bamya, börülce, bezelye, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, kuşkonmaz, bamya, kuru bakla, yeşil mercimek, kırmızı mercimek,
Hayvansal gıdalar ve deniz ürünleri: Kuzu eti, dana eti pirzola, dana eti bonfile, keçi eti, sığır eti, dana çiğeri, hindi eti, tavuk eti, yumurta, hamsi, karides, istiridye, ıstakoz, yengeç,
Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, kaşar, kefir,
Çinko eksikliğinde neler yaşanır ?
- Saçlar cansızlaşır ve sürekli saç dökülmesine neden olmaktadır.
- Tırnakların sağlıklı yapısı bozulur; kolay kırılır ve uzaması zorlaşır.
- Yaraların iyileşme süreleri oldukça gecikir. Deri rahatsıklıkları yaşanmaktadır.
- Çinko eksikliğinde koku ve tat alma duyusunda değişimler yaşanır.
- Sinirlilik hali ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
- Çinkonun bağışıklık sistemindeki aktif rolünden dolayı eksiklik olması durumunda hastalıklara karşı daha savunmasız bir immün sistem oluşabilir.